21 Mart 2012 Çarşamba

21 Mart Gününün Anlam ve Önemleri

Bugünün 21 Mart olduğuna hiç farkında bile olmadan işimden bir günlüğüne izin aldım.Çünkü 5 yıl sonra yeniden üniversiteli olmaya karar verdim.En kötü kararın kararsızlık olduğuna ve her yaşantının bir sebebi olduğuna inanarak yüksel lisansa başvurdum.Hayrıma olacaktır eminim:)

Bugün gece ve gündüzün süresinin eşit olduğu gün.Bugün güneş ilk kez 0 derecede Koç burcuna girdiği için astrolojiye göre yeni yılın başlangıcı kabul edilirmiş.Astroart astroloji okulunun hafta boyunca "uluslararası astroloji günleri" kapsamında çeşitli eğitimleri olacakmış ilgililere duyurulur.


Bir diğer önemi; Mimar Sinan'ın, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın kızları Mihrimah Sultan için olağanüstü bir hesaplamayla yaptığı camilerde gözlenecek harikalar.Hikayesi şöyle;Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan on yedisine bastığında, iki kişi onunla evlenmek ister. Mihrimah, yani Mihrü Mah, Farsca’da “Güneş ve Ay” anlamına gelir. Kızla evlenmek isteyenlerin biri Diyarbakır Valisi Rüstem Paşa diğeriyse Mimar Sinan’dır.

Padişah kızını Rüstem Paşa’ya verir.
Koca Sinan evlidir, ellisindedir ve de Mihrimah Sultan’a deliler gibi aşıktır! Gerçi sevdiğine kavuşamamıştır ama,aşkını, olanca güzelliğiyle sanatına yansıtmıştır.Üsküdar’a, Saray’ın isteğiyle elbet, 1540 yılında Mihrimah Sultan Camii’nin temelini atar ve 1548’de bitirir. Camiyi yaparken, eserine sanki “etekleri yerleri süpüren bir kadının” dış çizgilerini verir.

Derken, ilk kez padişah fermanı olmaksızın, Edirnekapı’da, pek kimselerin uğramadığı ıssız ama İstanbul’un en yüksek tepelerinden birine, ikinci bir eser yapmaya koyulur Mihrimah Sultan’a. Cami küçücüktür. Minaresi otuz sekiz metredir, bir adet incecik kubbesi üzerindeyse yüz 61 pencere, camiin iç güzeliğini aydınlatır. İçerdeki sarkıtlar ve minare kenarlarındaki işlemeler Mihrimah Sultan’ın topuklarını döven saçlarını anımsatır insana.

21 Mart'ta gidip Edirnekapı ve Üsküdar’daki camileri aynı anda görebileceğiniz bi yer bulun(orası neresi ben bulamadım ama:( Göreceğiniz manzara şudur:Edirnekapı camiinin tek minaresi ardından tepsi gibi kıpkırmızı güneş batarken, Üsküdar’daki camiinin ardından ay doğar! Mihrü Mah eşittir Güneş ve Ay.Unutmadan, 21 Mart Mihrimah Sultan’ın doğum günüdür.

Dünya Down sendromu günü de bugün.Down Sendromu bir hastalık değil; tıpkı yeşil göz, sarı saç gibi bir oluşumdur. Bu nedenle tedavi olanağı yoktur.Bunun için bilinçlenelim,bilinçlendirelim hiç kimseyi ötekilestirmeden.


Bir de bugün  dünyanın çeşitli ülkelerinde 90’lı yılların başından beri kutlanan "World Storytelling Day", yani "hikâye anlatıcılığı günü"Bugün aslında dünyada bir festival coşkusuyla kutlanıyormuş. Gece ve gündüz zamanının eşitlendiği, baharın müjdecisi bugün farklı kültürlerden farklı öyküleri paylaşmak hoş olabilir.
Baharla birlikte gelen her yeni günü; güneş ışığı gibi yaşayıp,içime içime çekip ,güzel masallar tadında sonlandırmaya niyet ediyorum.

3 yorum:

Syhn dedi ki...

ben hala edirnekapıda ki camiyi göremedim ya çok görmek isityorum keşke bugün gitseymişim çok manalı olurdu :/
bu arada neden burç yorumları koçla başlar balıkla biter diye merak ederdim çünkü bana göre oğlakla başlayıp yayla bitmeliydi.
bunu öğredim ya süper oldu :D

EQ dedi ki...

Yüksek lisans kararin hayirli olsun. Insallah cok basarili olursun.Dilerim bu kararin hayatina yeni bir soluk getirir ve seni daha mutlu edecek durumlara vesile olur.

Selamlar:)

Guzunkizi dedi ki...

@syhn ;ben de burçları bugüne kadar anlayamazdım neden böyle derdim:9Öğrenmiş olduk.Camiye de artık seneye gideris.Motor da fala n mı olmak lazım acaba görebilmek için bilrmiyorum.

@EQ;çok teşekkür ederim güzel dileklerin ve yorumun için.İnsallah öyle olur:)